портал за стратегиски анализи
барај:
  • ФАЗАН - портал за стратегиски анализи - FAZAN
  • ФАЗАН - портал за стратегиски анализи - FAZAN
  • ФАЗАН - портал за стратегиски анализи - FAZAN
  • ФАЗАН - портал за стратегиски анализи - FAZAN
  • ФАЗАН - портал за стратегиски анализи - FAZAN
Колку ќе ја чини Црна Гора членството во НАТО: за војска годишно по 70 милиони евра
јуни 2016

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг изјави дека Црна Гора за одбрана ќе мора годишно да издвојува два отсто од БДП (од 3,4 милијарди евра), што, според моменталната пресметка е околу 70 милиони евра.


„Црна Гора ќе биде посветена на истите цели и обврски како и сите членки, што значи дека и таа ќе мора да ги зголеми трошоците за одбрана од сегашните 41 милион евра“, објасни Столтенберг на конференцијата за новинари во Брисел.

„Некои членки се големи, некои помали, но два отсто е мерката и фер начин сите членки да бидат одговорни во својот придонес. Важно е и што прави Црна Гора, па го очекувам нејзиниот придонес, како и на Белгија и на сите други членки на НАТО. Потсетувам дека членките уште пред две години се согласија да ги зголемат трошоците за одбрана на два отсто во следните две години“, истакна Столтенберг.

„Сево ова потврдува дека во НАТО нема ништо за џабе и дека приказните на власта за наводните бенефиции, кои Црна Гора ќе ги има со влезот во овој воен сојуз, се покажаа како бесмислени“, вели за подгоричкиот портал Вијести професорот Срџан Вукадиновиќ. „Членството во НАТО ќе биде многу поскапо и поголемо од овие два отсто од БДП“.

По Исланд и Словенија, завчера и унгарскиот парламент го ратификуваше протоколот за пристапување на Црна Гора во НАТО. 
Коментари
Нема коментари.
 
Архива